Naujienos, Straipsniai ir istorijos

Pražūtingos širdies ligos pradžia ir simptomai sutampa ne visada: aptikti laiku padės viena taisyklė

Širdies nepakankamumo (ŠN) diagnozę daugelis pacientų išgirsta tik ne savo noru atsidūrę medikų rankose. Visgi ši mirtinai pavojinga ir neretai lėtai bręstanti liga galėtų ir turėtų būti nustatoma anksčiau – tuo pacientui užtikrinant ilgesnį kokybišką gyvenimą, o gydytojams – galimybę pasiūlyti daugiau gydymo taktikų.

Gegužės mėnesį Europoje kasmet vyksta įvairūs širdies nepakankamumo žinomumo didinimo renginiai, šių metų tema – „Iš širdies į širdį“. Tema, skatinanti pacientus kalbėtis ne tik su gydytojais, bet ir su kitais pacientais, artimaisiais – dalintis ne tik simptomų sąrašu, vaistų pavadinimais, bet ir jausmais bei bendryste, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Sergančiųjų bendruomenėje pabrėžiame, kad susirgus gyvenimas nesibaigia. Galima pakilti, sustiprėti ir mėgautis kasdiena, bet vienam tai padaryti yra sudėtinga. Kuo plačiau dalinausi savo istorija, tuo daugiau atgalinio ryšio gavau – vieną įkvėpiau kažką pakeisti gyvenime, kažko atsisakyti, kitą – atkreipti dėmesį į seniai jaučiamą simptomą. Kiekvienas ligoje galime rasti savo prasmę, dalinimasis yra manoji“, – atvirauja metus su transplantuota širdimi po ŠN diagnozės gyvenanti vilnietė Aistė Štaraitė.

Sveikai atrodyti ir būti sveikam – ne tas pats
35–erių Aistė naują širdį ir antrą galimybę gyventi gavo simbolišku metu – praėjusią gegužę, kuomet ypatingai daug dėmesio skiriama kalbėti apie širdies nepakankamumą. Mergina IV stadijos ŠN diagnozę išgirdo prieš šešerius metus, nors įprastai ši liga pakerta vyresnio amžiaus žmones.

Skaitykite daugiau