Jei žmogus serga širdies nepakankamumu, labai svarbu maiste mažinti druskos kiekį. Vartojant per didelį skysčių kiekį sunkėja širdies darbas, pabrinksta pėdos, kulkšnys arba pilvas, atsiranda dusulys, didėja svoris. Tokiu atveju gali padėti dieta, kurioje natrio yra mažai, net ir tada, jei žmogaus organizme skysčių pertekliaus simptomų nėra arba jis vartoja diuretikus.

Pacientas, išklausęs gydytojo arba slaugytojo informaciją apie dietą, gali nustebti, sužinojęs, kad mažas natrio kiekis reiškia mažą druskos kiekį, nes jokio skirtumo tarp šių terminų nėra. Kitaip tariant, medikas, vartodamas terminą „natris“ arba „druska“, kalba apie tą patį. Šios atmintinės rekomendacijose bus vartojamas terminas „natris“, išskyrus tuos atvejus, kai svarbu paminėti valgomąją druską.

Įprastiniuose valgiuose natrio yra labai daug, net tuo atveju kai druskos neberiama į ruošiamą maistą. Taip yra todėl, kad dažnai valgome perdirbtą maistą, pavyzdžiui, šaldytus produktus, dėžutėmis parduodamus lakštinius, valytus ryžius, konservuotą sriubą ir daržoves ir pan. Daugelyje tokių produktų yra daug natrio.

Norint pasirinkti dietą, kurioje yra mažai druskos, reikia skirti laiko, tačiau tai daryti verta. Maistas, kuriame yra mažai natrio, gerina žmogaus savijautą, daro vaistus nuo širdies nepakankamumo veiksmingesnius, netgi gali apsaugoti nuo būtinybės gydytis ligoninėje.

Žemiau aptariama ne tik dieta, kurioje yra mažai natrio, bet ir kitos mitybos rekomendacijos. Pavyzdžiui, kiekvienas žmogus turėtų žinoti riebalų kiekį savo maiste, o sergančiajam cukriniu diabetu reikėtų kontroliuoti suvartojamo cukraus kiekį. Paaiškinama, kaip laikytis dietos, kurioje yra mažai natrio, kiek jo yra įvairiuose maisto produktuose, be to, nurodomi maisto ir prieskonių, kuriuose yra daug natrio, pakaitalai.

Ši informacija padės sumažinti suvartojamo natrio kiekį, paruošti maistą, kuriame yra mažiau natrio, o valgant restorane, pasirinkti tinkamus patiekalus.

Tai maistas, su kuriuo per dieną į žmogaus organizmą patenka ne daugiau kaip 2000–3000 miligramų (atitinka 2–3 g) natrio, t. y. 1 arbatinis šaukštelis druskos.

Paprastai žmonėms, sergantiems nesunkiu širdies funkcijos nepakankamumu, per dieną natrio galima suvartoti ne daugiau kaip 3000 mg. Jei širdies funkcijos nepakankamumas yra vidutinio sunkumo arba sunkus – ne daugiau kaip 2000 mg natrio. Tačiau visuomet paklauskite gydytojo ar slaugytojo, koks natrio kiekis yra tinkamiausias.

1. Į maistą neberti druskos.

Norint įvykdyti šią užduotį, reikėtų elgtis taip:

  • valgant ant stalo nedėti druskinės;
  • į ruošiamą maistą neberti druskos.

Laikantis šių dviejų sąlygų, natrio suvartojimas sumažėja daugiau kaip 30 procentų. Dažnai žmonės sako, kad bedruskis maistas yra prėskas, tačiau jį galima pagerinti laikantis toliau nurodytų sąlygų.

Vartoti žolių, pagardų ir prieskonių mišinius, kurių sudėtyje druskos yra mažai arba iš viso nėra:

  • Patariama vartoti juodųjų, raudonųjų arba citrininių pipirų, džiovintų arba šviežių augalų: česnakų, česnakų arba svogūnų miltelių (be druskos), krapų, petražolių, rozmarinų. Prieskonių mišinys, užkonservuotas stiklainiuose, tinka ilgai vartoti, nors jame nėra nei natrio, nei valgomosios druskos.
  • Daržoves arba salotas verta apšlakstyti šviežiomis citrinų sultimis.
  • Prieš gaminant mėsą, paukštieną ar žuvį gerai paskaninti arba pamarinuoti česnakais, svogūnais arba mėgstamomis žolelėmis, kad maistas taptų kvapus.
  • Pravartu nevartoti prieskoninių mišinių, kurių pavadinime yra žodis „druska“ arba „natris“, nes jų sudėtyje yra daug natrio. Pavyzdžiui, arbatiniame česnakų ar salierų mišinio šaukštelyje yra maždaug 1500 mg natrio.

 

Žolių, prieskonių, pagardų, kuriuose yra daug natrio, pavadinimai:

• Keptos mėsos padažas.
• Sūdyti salierai.
• Įvairių rūšių padažo mišinys.
• Sausas mėsos marinato mišinys.
• Žuvies padažas.
• Sūdyti česnakai.
• Įprastas įvairių rūšių padažo mišinys.
• Krienai.
• Košerinė druska.
• Druska be priemaišų.
• Sojų padažas.
• Marinuota mėsa.
• Natrio glutamatas.
• Sūdyti svogūnai.
• Įvairių rūšių sausas salotų padažo mišinys.
• Vaisių padažas.
• Paukštienos prieskoniai.
• Įprastas pomidorų padažas.
• Druska.
• Jūros druska.
• Prieskoniai su druska.
• Sojų padažas.
• Kvapusis marinatas.
• Mėsos kepsnių padažas.
• Kepsnių prieskonių mišinys.
• Kepsnių padažas.
• Kukurūzų paplotėlis su įdaru.
• Kukurūzų prieskoniai.
• Teriyaki padažas.
• Jorkšyro padažas.

 

 

Žolių, prieskonių, pagardų, kuriuose yra mažai natrio, pavadinimai:

• Kvapusis pipiras.
• Bazilikas.
• Lauro lapai.
• Raudonieji pipirai.
• Salierų milteliai.
• Malti raudonieji pipirai.
• Laiškinis česnakas.
• Cinamonas.
• Gvazdikėliai.
• Kakavos milteliai.
• Kmynai.
• Krapai.
• Garstyčių milteliai.
• Migdolų, vanilės, ir kt. prieskoninių augalų ekstraktas.
• Česnakas.
• Juodieji pipirai.
• Česnakų milteliai.
• Imbieras.
• Citrinų sultys.
• Pomidorų padažas, kuriame yra mažai natrio (galima suvalgyti ne daugiau kaip 1-2 valg. šaukštus)
• Muskatas.
• Raudonėlis.
• Paprika.
• Petražolė.
• Raudonasis pipiras.
• Šalavijas.
• Druskos pakaitalai.
• Aštrus pipirų padažas (1 valg. šaukštas).
• Karis.

Prieskonius galima apšlakstyti actu.

2. Pasirinkti tokį mėgstamą maistą, kuriame yra mažai natrio.
  • Verta apsvarstyti galimybę įsigyti knygą apie bedruskio maisto ruošimą. Tokią knygą galima rasti vietos bibliotekoje arba nusipirkti knygyne. Informacijos yra ir internete: lowsodiumcooking.com.

Įsigijus knygą, reikia pritaikyti savo mėgstamus maisto gaminimo receptus patiekalams, kuriuose natrio yra mažai. Pavyzdžiui, jei mėgstama sriuba, galima jos išsivirti iš šviežios mėsos ir daržovių. Į lėtai verdantį vandenį įdėti maisto produktų ir paskaninti žolelėmis  bei prieskoniais. Dalį pagaminto maisto galima užšaldyti kitam kartui.

  • Mėgstamo maisto pakaitalų derėtų vartoti tokių, kuriuose yra mažai natrio. Pavyzdžiui, vietoje kaimiško kumpio iškepti šviežios neriebios mėsos kepsnį.

Nevartojant druskos, galima iškepti šviežią viščiuką, jautienos arba kiaulienos ir šią mėsą vartoti sumuštiniams ruošti vietoje pakuotėse tiekiamos mėsos.

Verta valgyti šviežių salotų, pomidorų ir paskaninti juos svogūnais.

  • Derėtų stengtis, kad mėgstamame maiste būtų mažai natrio. Šiuo metu daugelyje gaminamų konservų natrio yra nedaug. Reikia atkreipti dėmesį į konservuoto maisto pakuotės lapelį, kuriame būna nurodyta: „Be natrio“, „Be druskos“, „Mažai natrio“, „Nedaug natrio“, „Labai mažai natrio“, „Natrio kiekis mažesnis“, „Natrio yra mažiau“.

Pravartu atminti, kad tik dalį natrio galima  pašalinti konservuotą maistą plaunant.

  • Į gaminamą padažą galima įdėti sūrio, bet tik tokio, kurio sudėtyje yra mažai natrio, arba įpilti jogurto.

Įvairūs maisto, kurio sudėtyje yra daug natrio, alternatyvių produktų pavyzdžiai

3. Rinktis maistą, kuriame natūraliai yra mažai natrio.
  • Reikia rinktis šviežius maisto produktus.

Šviežiuose vaisiuose arba daržovėse, įskaitant šviežiai išspaustas sultis, natrio yra labai mažai. Menkai jo yra šviežioje mėsoje, paukštienoje ir žuvyje.

  • Jei šviežių maisto produktų nevalgoma, reikėtų rinktis kitus produktus, kuriuose yra mažai natrio.
  • Kitas geras pasirinkimas – konservuoti vaisiai ir šaldytos daržovės.
  • Džiovintos pupos, žirniai ir lęšiai – taip pat puikūs produktai, nes juose natrio yra mažai, tačiau juos verdant reikėtų neberti druskos.
4. Skaityti maisto produktų etiketėje pateiktą informaciją.

Skaitant informaciją apie maistą, reikia išstudijuoti, kuriuose produktuose natrio yra mažai, kuriuose – daug. Dažniausiai daugelyje perdirbtų ar pakuotėmis tiekiamų maisto produktų (šaldytuose pusgaminiuose, užkandžiuose, pavyzdžiui, vyniotiniuose, konservuotose daržovėse, greitai išverdamoje grūdų košėje) natrio yra daug, todėl jų vartoti negalima. Tačiau yra nemažai pakuotėmis tiekiamų maisto produktų, kuriuose druskos arba nėra, arba yra mažai.

Kartais sužinoti, kokį maistą vartojame, gana sunku. Vienintelis būdas sužinoti tiesą – skaityti produkto etiketę. Ypač svarbu perskaityti informaciją apie perdirbtus arba nežinomus maisto produktus.

Yra didelis maisto produktų pasirinkimas, kuriuose yra mažai natrio, todėl galima pasirinkti maistą, kurį vartoti, o kurio – vengti. Toliau bus paaiškinta, kaip skaitant etiketėje pateiktą informaciją suprasti, kiek natrio yra produkte.

Kai kuriose etiketėse sudedamųjų maisto dalių gali būti išvardyta daugiau.

1. Pradėkite skaityti nuo informacijos apie porcijos dydį ir natrio kiekį.
Lentelės viršuje nurodyta, kad porcijos dydis yra 141,75 g. Natrio tokioje porcijoje yra 440 mg.
2. Jei suvalgysite tokį porcijos kiekį, koks nurodytas etiketėje, vadinasi, su maistu į organizmą pateks toks natrio kiekis, koks nurodytas etiketėje.
3. Jei iš tikrųjų maisto suvalgote daugiau arba mažiau, vadinasi, ir natrio kiekis būna didesnis arba mažesnis. Pavyzdžiui, jei suvalgėte dvigubą etiketėje nurodyto maisto porciją, vadinasi, su maistu į organizmą pateko dvigubai daugiau natrio, nei nurodyta etiketėje. 283,5 g porcijoje natrio būna 880 mg.

Norint sumažinti suvartojamo natrio kiekį, reikėtų laikytis 4 pagrindinių taisyklių.

Pakeisti įprastą mitybą gali būti sunku. Kol pajusite malonumą, valgydami maistą, kuriame yra mažai natrio, praeis kelios savaitės, tačiau priprasite. Ilgainiui druskos net nepasigesite.

  • Mitybą keiskite ne iš karto, bet lėtai.
  • Iš pradžių geriau vartoti mėgstamų produktų, kuriuose yra mažiau natrio, o ne keisti visą mitybą iš karto.
  • Virtuvėje turėtų būti sąrašas maisto produktų, kuriuose yra nedaug natrio.
  • Įsidėmėkite, kokiame maiste natrio yra daug, ir jo nepirkite, taip išvengsite pagundos jį valgyti.
  • Jei ruošiamas pirmasis arba vienas pagrindinių patiekalų, ne daugiau kaip viename jų turėtų būti iki 500 mg natrio. Pagalvokite, jei gydytojas ar slaugytojas rekomenduoja per dieną suvartoti 2000 mg natrio, tai 500 mg yra ketvirtadalis natrio dienos normos.
  • Padarykite natrio, kurį suvartojate su maistu per kelias dienas, kiekio suvestinę.
  • Džiovinti, švieži ar virti be druskos: pupelės, žirniai, lęšiai arba makaronai.
  • Įprastai išvirta grūdų košė.
  • Įprasta arba be kofeino kava.
  • Švieži, šaldyti arba konservuoti vaisiai.
  • Vaisių gėrimas.
  • Nesūdyti augaliniai prieskoniai.
  • Limonadas.
  • Šviežia mėsa, žuvis ir paukštiena.
  • Liesa kakava.
  • Sutirštintas pienas.
  • Neriebaus pieno milteliai.
  • Nugriebtas, neriebus bei įprastinis pienas.
  • Aromatizuotas selteris.
  • Įprastas ir dietinis mineralinis vanduo.
  • Sojų pienas.
  • Arbata su ledu.
  • Šviežios arba įprastu būdu šaldytos daržovės.
  • Įprastas arba aromatizuotas jogurtas.

• Mėsos ir žuvies produktai.
• Daržovės.
• Ančiuviai.
• Marinuoti agurkai su krapais.
• Kiauliena.
• Picos padažas.
• Džiovinta jautiena.
• Įprastai konservuotos daržovės.
• Dešra.
• Įprastai konservuoti pomidorai.
• Lašiniai.
• Rauginti kopūstai.
• Šaldytas maistas.
• Spagečių padažas.
• Sausi pusryčiai.
• Troškinti pomidorai.
• Smulkintas kumpis.
• Pomidorų ir daržovių sultys.
• Sūdyta mėsa.
• Pomidorų padažas.
• Džiovinta mėsa.
• Pieno produktai.
• Silkė.
• Pasukos.
• Mėsainis.
• Konservuotas pienas.

• Karštos dešrelės.
• Krakmolingi produktai.
• Dešra.
• Keptos ir konservuotos pupelės.
• Vytinta dešra.
• Plakta tešla.
• Rūkyta jautiena su daug prieskonių.
• Biskvito ir blynų tešla.
• Pipirai.
• Kukurūzų ar bulvių traškučiai.
• Marinuoti, sūdyti ar rauginti kopūstai.
• Kruopų košė.
• Marinuota mėsa ir kiaušiniai.
• Tiekiami dėžutėmis makaronai su tarkuotu sūriu.
• Saldieji pipirai.
• Kukurūzų spragėsiai, paruošti mikrobangų krosnelėje.
• Šaldyta sluoksniuota tešla.
• Įdaro mišinys.
• Itališka dešra.
• Šaldyti vafliai.
• Sardinės.
• Kiti produktai.
• Įprastai konservuotas tunas, lašiša ar viščiukas.
• Sultinio kubeliai ir duona.
• Vienos padažas.
• Įprastai konservuota sriuba.

Turite žinoti, kiek natrio suvartojate, todėl rekomenduojama surašyti viską, ką suvalgėte ir išgėrėte per 4 dienas. Neužmirškite užkandžių.

Jei nežinote, kiek natrio yra tam tikrame produkte, vis tiek įrašykite jį į lentelę. Slaugytojas arba dietologas natrio kiekį gali apskaičiuoti, be to, internete galite rasti, kiek natrio būna maisto produktuose.

Jei pastebėjote, kad per dieną natrio vartojate daugiau kaip 2000–3000 mg, pasižymėkite lentelėje kiekviename produkte esančio natrio kiekį ir sužinosite, koks produktas kelia nerimą. Pagalvokite, ką galite padaryti, kad natrio į organizmą patektų mažiau. Be to, turėtumėte aptarti lentelės duomenis kartu su gydytoju, slaugytoju ar dietologu ir nuspręsti, koks natrio kiekis jums tinka geriausiai.

Lentelę galite rasti čia:

Meniu dienoraštis

1. Kiek natrio reikėtų vartoti per dieną?

Daugelis širdies nepakankamumu sergančių žmonių turėtų mažinti natrio suvartojimą net tuo atveju, jei ligos simptomų nėra. Jei laikomasi dietos, kurioje yra mažai natrio, skysčiai organizme nesikaupia, todėl gali tekti mažiau vartoti vaistų. Gydytojas ar slaugytojas tinkamiausiai ir tiksliai gali jums pasakyti, kiek natrio kiekvieną dieną galite suvartoti, tačiau jie gali pamiršti susieti šį labai svarbų dalyką su jūsų būkle, todėl paklauskite, kokį maistą ir kiek jo turėtumėte valgyti, kad į organizmą patektų reikiamas natrio kiekis.

 

2. Labai daug žinoma apie natrį, tačiau ką galima sužinoti apie kalį? Ar reikia laikytis dietos, kurioje yra daug arba mažai kalio?

Kalio žmogui reikia, kad normaliai funkcionuotų organizmas, todėl svarbu, kad kraujyje jo būtų pakankamai. Kai kurie vaistai nuo širdies nepakankamumo gali sumažinti arba padidinti kalio koncentraciją kraujyje, pavyzdžiui, šlapimo išsiskyrimą skatinantys vaistai kalio kiekį gali staiga sumažinti, o angiotenziną konvertuojančių fermentų inhibitoriai ir spironolaktonas kalio kiekį gali didinti.

Gydytojas arba slaugytojas turėtų sekti kraujyje kalio kiekį ir pasakyti, jei prireiks specialių priemonių kalio koncentracijai kraujyje sunormalizuoti. Jei kraujyje kalio yra mažai, gydytojas arba slaugytojas turi patarti vartoti gausiai kalio turinčio maisto. Kad jo koncentracija būtų tinkama, gydytojas ar slaugytojas gali paskirti gerti kalio preparatų. Jei patariama valgyti maisto, kuriame yra daug kalio, reikėtų valgyti šių produktų: avokadų, bananų, brokolių, džiovintų vaisių (slyvų, datulių, razinų), riešutų, apelsinų ir kitų citrusinių vaisių, bulvių, špinatų, žemuogių, pomidorų, nesmulkintų grūdų, didžiųjų moliūgų.

Jei kalio koncentracija yra didelė, gydytojas ar slaugytojas gali patarti tam tikrų produktų bei druskos pakaitalų, kuriuose yra kalio, nevartoti. Prieš vartodami druskos pakaitalų, kuriuose yra kalio, visuomet pasitarkite su gydytoju arba slaugytoju.

1. Ar yra toks natrio šaltinis, kurio reikėtų vengti?

Daugiausia natrio į mūsų organizmą patenka su druska, tačiau jo būna daugelyje maisto produktų ir gėrimų. Apie natrį reikėtų žinoti kelis dalykus, kurie pagelbės mažiau jo suvartoti.

  • Cheminė natrio santrumpa yra „Na“, tačiau galėjote matyti ir užrašą „NaCl“, kuris reiškia natrio chloridą.
  • Maisto produkto pakuotės lapelyje ieškokite žodžio „natris“. Pavyzdžiui, perskaitėte žodžius „Natrio rūgštusis karbonatas“ (tai – kepimo soda) arba „Natrio karbonatas“. Šių produktų sudėtyje yra natrio. Jei įmanoma, jų nevartokite.
  • Natrio, kaip konservanto, konservuotuose produktuose būna daug. Kai kuriuose konservantuose (natrio alginate, natrio sulfite, natrio kazeinate ir natrio benzoate) natrio yra daug.
  • Kai kuriuose vaistuose, kurių įsigyjama be recepto, yra gausu natrio. Atidžiai perskaitykite etiketės lapelį. Nevartokite putojančių vaistų formų.
2. Kaip laikytis mažadruskės dietos, jei maitinamasi ne namie?

Daugelis žmonių kiekvieną savaitę keletą kartų valgo ne namie – kavinėje, pas draugus, šventėje ir kitur, tačiau net ir tokiu atveju galima laikytis dietos, tik reikia paisyti šių patarimų:

  • Rinkitės maitinimo įstaigą, kurioje galima gauti šviežio maisto.
  • Rinkitės patiekalus, valgomus be duonos, nes joje yra druskos.
  • Užsakydami patiekalus tiksliai pasakykite, ko pageidaujate ir kaip tas patiekalas turėtų būti paruoštas (pavyzdžiui, be druskos, natrio glutamato arba sojų padažo).
  • Nesidrovėkite paklausti padavėjo, kaip patiekalas paruoštas.
  • Rinkitės patiekalą be padažo arba paprašykite pateikti padažui ir salotoms prieskonių atskirai. Jei salotas skaninsite prieskoniais atskirai, neužpilkite jais viso patiekalo: geriau pamerkite į prieskonių indelį šakutę, po to pasmeikite gabalėlį patiekalo. Taip pajusite skonį nevartodami natrio. Tokiu pačiu būdu pagardinkite kitus patiekalus: keptą mėsą, grietinę, olandišką sūrį arba raudonąjį spagečių padažą. Taip paskaninti galima ir riebų padažą.
  • Ribokite prieskonių, kurių sudėtyje yra daug natrio (pavyzdžiui pomidorų padažo) vartojimą.
  • Nevalgykite patiekalų, keptų ant grotelių, kietojo sūrio, kelis kartus šildytų produktų, orkaitėje troškintų mėsos ar žuvies produktų, kadangi juose yra daug
  • Atsargiai rinkitės maistą, kurio etiketėje teigiama, kad tai – tinkamas širdžiai produktas. Paprastai tokiame produkte yra mažai riebalų, tačiau natrio gali būti daug, kadangi maistas, kuriame yra mažai riebalų, dažniausiai paskaninamas būtent druska.
  • Rinkitės salotas: tai geriausias būdas valgyti restorane maistą, kuriame natrio yra nedaug.

Prisiminkite ir šias rekomendacijas:

  • Valgykite šviežias daržoves, įskaitant žalias salotas, špinatus, pomidorus, agurkus, svogūnus, ridikus, žaliuosius ir raudonuosius pipirus, liucernos daigus, morkas, brokolius, žiedinius bei raudonuosius kopūstus, taip pat vaisius, grybus ir kietai virtus kiaušinius.
  • Nevartokite produktų, kuriuose yra daug natrio: skrebučių, žaliųjų ir juodųjų alyvuogių, smulkinto sūrio, sūdytos kiaulienos, makaronų, bulvių ar kopūstų salotų, saulėgrąžų, paprikų, kininių makaronų, marinato ir riebaus salotų padažo.
  • Vietoj padažo (net ir neriebaus, nes jame irgi yra daug natrio) vartokite aliejaus, acto, citrinų sulčių arba švelnaus ar aviečių kvapo acto salotų padažą.
  • Nevalgykite įprastų lengvų patiekalų, kuriuose nėra riebalų, nes tokiuose patiekaluose būna daug druskos, nebent užsisakytumėte patiekalą atskirai ir, kad jis būtų skanesnis, įmerkite šakutės galą į padažą.
  • Jei valgote ne namie, užuot valgę užkandžių, pvz., bulvių traškučių, kukurūzų spragėsių, druska apibarstytų riestainių ar žemės riešutų, valgykite šviežių vaisių ir žalių daržovių. Taip išvengsite maisto, kuriame yra daug druskos.
3. Kaip laikytis dietos greito maisto restorane, picerijoje arba užkandinėje?

Greito maisto restoranuose, picerijose ar užkandinėse gali būti sunku laikytis dietos, kadangi daugelyje ten siūlomų patiekalų yra didelis natrio kiekis.

Greito maisto restoranas:

  • Mėsainis arba grilyje keptas viščiukas turi būti be prieskonių. Valgį galite gardinti nedideliu kiekiu garstyčių arba majonezo.
  • Imkite bedruskių bulvių šiaudelių.
  • Užsisakykite salotų.

Užkandinė:

  • Užsisakykite salotų.
  • Valgykite sumuštinių, kurie paruošti su šviežiomis daržovėmis (salotomis, špinatais, pomidorais, svogūnais, ridikais, agurkais, daigintais javais bei šviežiais grybais).
  • Pagardams vartokite mažai majonezo (1 valgomajame šaukšte yra 75 mg natrio) ar garstyčių (1 arbatiniame šaukštelyje yra 55 mg natrio).
  • Kad į organizmą natrio patektų kaip galima mažiau, nevalgykite sumuštinių, paruoštų su delikatesine mėsa ir sūriu, sardinių, ikrų, marinuotų arba sūdytų produktų, pavyzdžiui, alyvuogių.

Picerija:

  • Vartokite mažiau padažo.
  • Valgykite daugiau daržovių garnyro.
  • Užsisakykite šviežių grybų, šviežių žaliųjų pipirų, pomidorų, svogūnų ir kitų šviežių daržovių.
  • Tinka neriebi mozarela.
  • Nevalgykite pipirų ar rūkytos dešros bei sūrių, pavyzdžiui, Parmezano.